tiistai 1. helmikuuta 2011

Liennytys on etu koko maailmalle

Kansanedustajaehdokkaana olen ihmetellyt, että kaikki vaalikoneet kysyvät turvallisuuspoliittisena linjana vain kantaa NATO-jäsenyyteen, mutta mihin on hävinnyt liennytyksen linja, jonka aloittivat jo Paasikivi ja Kekkonen presidentteinä. Meillähän on jo historiallisena perintönä valmiina loistava turvallisuuspoliittinen ratkaisu, mutta mikään vaalikone ei tarjoa tätä vaihtoehtoa.
Maailma ja NATO eivät ole muuttuneet niin paljon, että me tarvitsimme NATOa, vaan meidän pitää edelleen ylläpitää keskusteluyhteyttä kaikkiin suuntiin - itään, länteen ja mielestäni kasvavassa määriin myös etelään. Me tarvitsemme siis keskusteluyhteyttä ja yhteistyötä myös NATO-maiden kanssa, mutta se on aivan eri asia kuin liittyä NATOon.
Kaikki maailmanhistorian sodat on käyty sen takia, että jotkut ovat halunneet suuremman osan maailman rajallisista resursseista, ja erityisen häpeällisiä ovat olleet ne sodat, joissa jo ennestään rikkaat ovat hyökänneet köyhiä vastaan lisätäkseen entisestään maailman eriarvoisuutta. Sen sijaan jonkinlaista ymmärrystä minulta heruu niille, jotka joutuvat sotimaan elämänsä edellytysten puolesta, mutta silloinkaan en hyväksy sotaa, vaan heristän sormeani niille, jotka ovat heiltä tämä edellytykset riistäneet.
Siis heristän sormea myös itselleni. Minäkin olen länsimainen ihminen ja me länsimaiset ihmiset nautimme sorron hedelmistä. Siispä korjatkaamme omat virheemme!
Vihollisiamme eivät nimittäin ole toiset kansat, vaan kaikki maailman kansat muodostuvat kaltaisistamme tavallisista ihmisistä, jotka eivät halua sotia, vaan meidän tavoin haluavat elää rauhassa. Varsinkin siksi on äärettömän typerää tuhlata maailman rajallisia resursseja turhaan asevarusteluun eriarvoisuuden ylläpitämiseksi, kun ne samat resurssit voisi käyttää hyvinvointia lisäämään erityisesti siellä, missä nyt kärsitään puutteesta. Kaikkia maailman aseita ei edes tarvitse poistaa. Jos kaikki maailman maat laskevat tasaisesti puolustusmäärärahojaan, kovin paljon niitä ei edes tarvitse laskea, että saavutetaan suunnattomia saavutuksia inhimillisten elinolosuhteiden luomisessa kaikille maailman kohta jo 7 miljardille ihmiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti