lauantai 2. huhtikuuta 2011

Asiaa maahanmuuttajista 2.4. Jyväskylän kävelykadulla

Olin panelistina maahanmuuttajapaneelissa ja kauhistuin Perussuomalaisten maahanmuuttolinjauksia. Persujen maahanmuuttopolitiikka on ihan persauksesta. Persujen mielestä on mamun oma vika, jos hän ei Suomessa työllisty ja meille ei saa edes tulla, jos ei ole varma, että saa heti töitä. Ja jos mamu työllistyy, niin sekin on väärin, koska silloin hän vie tavalliselta suomalaiselta työn, esimerkkinä persut mainitsevat puolaiset rakennusmiehet, jotka persujen logiikan mukaan ovat syypäitä suomalaisten rakennusmiesten työttömyyteen. Omituista on sekin, että pakolaisia ei nähdä työntekijöinä, vaan perusoletus on, että pakolaisen ei ole tarkoituskaan työllistyä vaan hän voi olla Suomessa vain ja ainoastaan humanitaarisista syistä ja sen tähden pakolaiskiintiötä ei voida yhtään kasvattaa.


SKP:llä on ihan eri linja


SKP:n mielestä maailman työläisten ja vähävaraisten ihmisten edut eivät sodi toisiaan vastaan. Ei taatusti ole maahanmuuttajien syy, että Suomessa on köyhyyttä ja työttömyyttä ja ongelmia sosiaaliturvassa, koska meillä on alle 200 000 maahanmuuttajaa, noin 2 % koko Suomen väestöstä ja valtaosa tästä porukasta on tullut Suomeen työn vuoksi.


Syypää työläisten heikkoon tilanteeseen on kapitalistinen talousjärjestelmä, joka polkee työvoiman hintaa kaikkialla maailmassa ja riistää voitontavoittelullaan ihmiskunnan enemmistöä.


Tätä riistoahan suuryhtiöt harjoittavat myös Suomessa. Kerron esimerkin. Kansainväliset siivousalan suuryritykset kiertävät Suomessa Palvelualojen ammattilitton palkankorotukset sillä tavoin, että ne lyhentävät tuntipalkkaisten työntekijöidensä työaikaa, jolloin työntekijät käytännössä tekevät entistä enemmän työtä entistä pienemmällä palkalla. Firmat eivät taatusti katso sitä, onko kaltoin kohdeltu työntekijä suomalainen vai ulkomaalainen.


Mitä tulee pakolaisuuteen, niin imperialistinen sodankäynti, ympäristötuhot ja äärimmäinen köyhyys ovat ne syyt, miksi ihmiset pakenevat kotimaastaan. Usein kyse on pakolaisten kohdalla elämästä ja kuolemasta, koska Suomeen asti tullaan yleensä vasta viimeisessä hädässä, jo maantieteellisen sijainninkin vuoksi.


Tapaan työssäni paljon pakolaisia, varsinkin ikääntyviä naisia ja poikkeuksetta kaikki sanovat, että he haluaisivat tehdä Suomessa työtä. Työnteko on kohtuuttomien kielitaitovaatimusten takia tehty heille käytännössä nyt täysin mahdottomaksi, tämän seurauksena he masentuvat ja joutuvat turvautumaan lääkkeisiin ja hoitoihin ja tämä käy mielestäni yhteiskunnalle tosi kalliiksi, paljon kalliimmaksi kuin heidän työllistämisensä.


SKP vaatii:


Kielikoulutusta on eriytettävä ja kielitaitovaatimuksia lievennettävä. Osa pakolaisista ei ole koskaan saanut käydä koulua, eivätkä kaikki osaa lukea ja kirjoittaa äidinkielellään, mikä tekee vieraan kielen oppimisesta haastavaa.


Kansalaisuuden saamista on helpotettava ja nopeutettava, nyt hakemusten käsittelyssä on jopa vuosien odotusaika.


Turvapaikan hakuprosesseja on nopeutettava (noin 1500 hakemusta vuodessa / Kreikassa sama määrä parissa viikossa). Prosessit kestävät nyt kuukausia, jopa vuosia.


Suomella on varaa ottaa lisää pakolaisia, yhteiskuntamme ei mene tästä syystä konkurssiin. Nykyään otamme 750 kiintiöpakolaista (YK) vuodessa, mikä on yleiseurooppalaisella tasolla hävettävän vähän. Pakolaisten kuntasijoituspaikkoja on lisättävä.


Ulkomaiselle työvoimalle on, ihan lähtömaasta riippumatta, taattava Suomessa sama palkka ja samat työehdot kuin suomalaiselle työvoimalle ja tässä tarvitaan ay-liikkeen kansainvälistä yhteistyötä. Vuokratyövoimalla ja määräaikaisilla työsopimuksilla keinottelu kerta kaikkiaan lopetettava.


Kohtuuhintainen vuokra-asuminen turvattava vähävaraisille kansallisuudesta riippumatta.


SKP muistuttaa:


Suomi ei ole erillään muista maista ja kulttuureista: täältäkin on lähdetty paremman elämän perään, mm. Amerikkaan ja Ruotsiin.


Rasismi ei ole isänmaallisuutta, maahanmuuttajat ovat meidän maamme rakentajia ja tärkeä voimavara tulevaisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti