perjantai 8. huhtikuuta 2011

Satu Simonen: Oman edun tavoittelu kiihtyy

Tuoreimmassa Suomen Kuvalehdessä (SK 13) Aalto-yliopiston kansainvälisen talouden professori Pertti Haaparanta kumoaa kehitysapukriittisiä uskomuksia, joita muun muassa perussuomalaiset tosiasioiden vastaisesti pitävät vaaliohjelmassaan yllä toteamalla, että ”Kansojansa sortavat gebardihatut kiittävät, kun hyväuskoiset kukkahatut Suomesta lähettävät heille rahaa ja näin mahdollistavat oman kansansa sortamisen”.

Kehitysavun perille pääsyä ja tehoa, kuten raskasta byrokratiaa ja inflaatiovaikutuksia kohtaan esitettty kritiikki ei Haaparannan mukaan kumoa avun positiivisia vaikutuksia. Kehitysapu lisää tutkitusti saajamaiden hyvinvointia, lievittää köyhyyttä, lisää toimintamahdollisuuksia, talouskasvua ja investointeja.

Valtioiden antama kehitysapu on 0,2 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta. Rikkaiden maiden ei tule kuitenkaan turvautua ainoastaan kehitysapuun, vaan myös poistaa kehitysmaatuonnin esteitä ilman hyötymistarkoitusta kansainvälisen eriarvoistumisen ehkäisemiseksi.

Äänestäjien soisi huomioivan edesvastuuttoman oikeistolaisen retoriikan ja yhteisvastuun väistämisen. Emme saa itsekkäästi ajaa vain omia lyhyen aikavälin etujamme. Siivu Suomen talouskasvusta kuuluu myös kaikkein köyhymmille maille. Suomen kehitysaputavoite on nostettava seuraavalla hallituskaudella 0,7 prosenttiin bruttokansanatulotuotteesta. Hintalappu tälle kehitysyhteistyötavoitteelle on 130 miljoonaa euroa seuraavan neljän vuoden ajan. Varat siihen kerätään asemenoista sekä pörssi- ja rahoitusmarkkinoiden verotuksella.

Satu Simonen
Jyväskylä
kansanedustajaehdokas (SKP)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti